Restaurant
Lesson 31
Please take care as the contents are hot.
熱い物、辛い物をお出しする時の注意喚起

Conversation
※日本語訳は下記にあります
Waiter
Here is your grilled fish. Please be careful not to choke as there may be some small bones. Your nabe is coming right up.
Customer
Oh, thank you very much.
Waiter
Here is your nabe. I will light the flame now, please take care as the contents are hot. It will come to a boil in a few minutes, then you can turn it down to simmer. Use this switch here. Make sure not to let it boil over. The soup may splash and scald you. Watch out when you eat too. It’s piping hot!
Customer
Thank you very much, I’ll be careful.
Waiter
After it has simmered for a while it’s best to turn off the burner completely, otherwise the burner might overheat. How is the fish?
Customer
It’s lovely. I haven’t come across many bones at all.
Waiter
Excellent. Enjoy your meal!
Language Focus
Be careful, it’s hot.
熱いのでお気を付けください。
Take care as it may contain bones.
骨があるかもしれないのでお気を付けください。
Try not to burn yourself.
火傷しないようにお気を付けください。
Look out for____________.
~を注意して見ていてください。
It may have ___________ inside.
中に~があるかもしれません。
It’s very spicy, please take care.
とても辛いのでお気を付けください。
It could cause a burn.
火傷するかもしれません。
It may splash out and burn.
はねて火傷してしまうかもしれません。
You need to remove the shell before you eat it.
食べる前に殻を取ってください。
It must cool for a while before you eat it.
食べる前にしばらく冷ましてください。
Vocabulary and Pronunciation Practice
be careful
気を付ける
scald
火傷させる
take care
気を付ける
piping hot
(料理などが)熱々の
look out for
見張る、用心する
splash
はねる
burn
燃える、火傷
watch out
気を付ける
Practice
Match the definitions to the words on the right.
  1. _________ to cook liquid just below boiling point
  2. _________ to stop the breath by squeezing or obstructing the windpipe
  3. _________ to heat to excess, too hot
  4. _________ having the taste of a pungent or aromatic spice
  5. _________ meat or fish that has been cooked by exposure to fire
  6. _________ when a liquid turns from a liquid to gaseous state
  7. _________ small portable gas flame used for cooking
  8. __________ under other circumstances
  9. _________ to burn the skin with boiling water or acid
  10. _________ when food or drink is very, very hot
  11. ___________ to cause injury by fire or other hot substances
  1. scald
  2. spicy
  3. burn
  4. choke
  5. piping hot
  6. grilled
  7. burner
  8. otherwise
  9. overheat
  10. simmer
  11. boil
Listening

Listen to the following conversations. What is the customer being cautioned about?

Conversation 1: _______________________________
Conversation 2: _______________________________
Conversation 3: _______________________________
Conversation 4: _______________________________
Conversation 5: _______________________________

Roleplay: Use the following information.
1. Be careful when you eat, it’s piping hot! / I will, thank you.
2. Please watch out for the soup. It may splash. / I’ll be careful.
3. Don’t leave the burner on too long. It could overheat. / Will do.
4. Watch out for some small bones left behind. / I’ll remove them.
5. Use gloves when holding the crab. It’s spiky. / I’ll watch out!
Conversation 日本語訳
ウェイター
焼き魚です。小骨があるかもしれないので、のどに詰まらせないようにお気を付けください。お鍋もすぐにお持ちします。
ありがとうございます。
ウェイター
鍋をお持ちしました。火を着けますが、熱いのでお気を付けください。 2・3分で沸騰するので、そしたら弱火にしてください。スイッチはここです。吹きこぼれないように気を付けてください。スープがはねて火傷してしまうかもしれないので。召し上がる時もお気を付けください。とても熱いですから。
ありがとうございます、気を付けます。
ウェイター
しばらく弱火にかけたら火を完全に消してください。でないと熱くなりすぎてしまうので。魚はどうですか。
おいしいです。骨もほとんどないです。
ウェイター
それはよかったです。ごゆっくりどうぞ。
Listening Conversations:
Conversation 1:
Waiter
Please be careful not to use too much wasabi, it’s very spicy!
Customer
Thank you. I’ll be careful!
Conversation 2:
Waiter
Be careful not to touch this plate, it’s extremely hot!
Customer
I will. Thank you.
Conversation 3:
Waiter
When using the grill watch out for fat that splashes out. It may cause a burn.
Customer
Oh, I see. Thanks for the warning.
Conversation 4:
Customer
Excuse me, is this hot pot done yet?
Waiter
It will be another few minutes. Make sure it doesn’t boil over. You might hurt yourself.
Conversation 5:
Waiter
Be careful when cooking meat over the hot plate. It can scald sometimes. You can put this guard up while you cook.
Customer
Thanks for that!
日本語訳
会話 1:
ウェイター
とても辛いので、 ワサビを付けすぎないようにお気を付けください。
ありがとうございます。気を付けます。
会話 2:
ウェイター
大変熱いので、お皿に触らないようにお気を付けください。
気を付けます。ありがとうございます。
会話 3:
ウェイター
グリルを使う時は、脂がはねるのでお気を付けください。火傷してしまうかもしれないので。
わかりました。注意してくれてありがとうございます。
会話 4:
すみません、鍋はもうできましたか。
ウェイター
もう少しお待ちください。吹きこぼれないようにお気を付けください。火傷してしまうかもしれないので。
会話 5:
ウェイター
鉄板で肉を焼く時はお気を付けください。火傷することがあるので。焼いている間はこのガード(防護具)をつけることもできます。
ありがとうございます。